Direct naar paginainhoud

Op weg naar de Floriade #6 17 december 2018

Terugblik 'Op weg naar de Floriade #6'

Onder de vrolijke leiding van de Almeerse comedian Mo Hersi zijn ruim 150 Almeerders maandagavond 17 december in het KAF weer helemaal bijgepraat over de komende Floriade. Het ging vooral over het groene karakter van Almere en hoe de expo Floriade Almere 2022 daaraan kan bijdragen. Wethouder Loes Ypma, die vanuit de zaal complimenten kreeg voor haar optreden, zei: “Almere is een dynamische stad, die gekenmerkt wordt door rust, ruimte, groen en blauw. De Floriade gaat dit versterken.”

Al bij binnenkomst was meteen duidelijk hoe veel bijzondere Almeerse groene bedrijven er bestaan. Tijdens de inloopmarkt konden mensen hapjes met insecten eten van Dubbel-Op, een glaasje biologische rum drinken van BioSpirits, een forel proeven bij AquaGrow of een broodje Knakwortel eten van Urban Greeners Valerie Bos en Koen Kaljee. Zangeres Mariëlle Flens begeleidde de inloopmarkt muzikaal en sloot af met het speciale Floriadelied, geschreven door Daniel van der Zee.

Ria van Dijk, stedenbouwkundige bij de gemeente, presenteerde de vordering van de plannen voor de expo en de woonwijk. Zij ging met name in op de speciale aspecten van het Groene Stad Arboretum. “Een half jaar geleden gaf ik hier ook een presentatie. Toen was het nog een papieren plan, nu begint het echt realiteit te worden. Straks met Amvest hebben we een ideale partner om de expo en de wijk te ontwikkelen.”

Manager expo-ontwikkeling Bert Krikke is met Floriade Almere 2022 B.V. druk bezig met de voorbereidingen van de expo. Hij gaf een schets van alle activiteiten die begin volgend jaar op stapel staan. “We praten veel met steden en landen over hun mogelijke bijdrage aan de expo. We beginnen komend jaar al met de bouw van vijf groene ambassades, waar we vijf gerenommeerde architecten voor in de arm nemen. Dit worden circulaire gebouwen waar tijdens de expo steden en landen gebruik van gaan maken. Na afloop van het evenement kan er onder andere in gewoond worden.” Daarnaast vertelde Krikke dat nu al tien mensen structureel werk hebben gevonden via het Floriade Werkbedrijf.

Het publiek in de zaal kreeg tussen de presentaties door en aan het eind van de avond uitgebreid de tijd om vragen te stellen aan de presentatoren. Enkele mensen vroegen zich af of de kosten voor de zeer groene Floriadewijk niet ten koste gaat van de rest van het groenonderhoud in Almere. Wethouder Ypma bevestigde de achterstand in het groenbeheer op sommige plekken. Het college van burgemeester en wethouders is druk bezig om deze achterstand in te lopen. “De Floriadewijk is een bijzondere en groene wijk. Die 7,2 miljoen extra is eenmalig, terwijl we structureel meer geld gaan steken in het groenonderhoud in alle stadsdelen van Almere.”

Wethouder Ypma kondigde tijdens de avond in het KAF ook de Floriade Parade aan. Dit is een mogelijkheid voor mensen die een goed idee hebben voor een nog groener en gezonder Almere. Inwoners, verenigingen en scholen kunnen voor hun goede idee een financiële bijdrage aanvragen van maximaal 1.000 euro. Meer informatie hierover volgt januari 2019.

Na afloop werd de deelnemers gevraagd hun waardering voor de avond uit te drukken met een cijfer. De avond viel in goede smaak, want de gemiddelde score was een 8,2.